Friday, May 3, 2013

ini?

"Weh, nak tengok album gambar kau boleh?"
"Bole. Bole. Nah."
"Rare gila kau. Orang dah tak pakai album gambar la sekarang. Orang sekarang ambil gambar terus upload kat Facebook, Instagram, Tumblr atau Blog." 
"Itu gambar lama. Masa muda-muda dulu. Gambar kat sekolah. Masa tu mana ada lagi mende alah tu. Internet susah nak dapat. Kamera pun masih guna kodak."
   Fi pun selak satu persatu halaman dalam album gambar sekolah Zi. Sekali-sekala dia gelak. Haha. Macam tu la lebih kurang bunyinya.
"Comel jugak ko masa kecik-kecik ea."
"Aku pernah dinobatkan Raja Kiut kot masa kat sekolah."
"Ceh. Tapi, sekarang kau tak kiut pun. Betul ke kau dalam gambar ni? Musykil aku."
"Aku dah buat pembedahan plastik."
"Ceh."
   Fi teruskan menyelak halaman-halaman terakhir album. Tiba-tiba dia tertarik dengan satu gambar. Ada sesuatu yang diamatinya dalam gambar tu.
"Eh, ini siapa? Aku macam pernah nampak je." 
"Yang mana?"
"Paling hujung belah kanan tu. Yang tengah buat duck face." 
"Ouh.. Yang pakai tudung cokelat tu?"
"A'ah."
"Ini.. ini.."
"Kau kenal ke?"
"Ini.. ini..?"
"Siapa?"
"Ini.."
 ...
 "Kak ada menu tak?"
 "Ada. Ada. Kejap ea."
   Selang beberapa saat, kakak berapron kaler oren cap Shell datang semula ke meja mereka. Beberapa buah buku menu dijinjitnya.
 "Nah."
   Mereka pun membelek helaian-helaian menu. Seorang demi seorang menyatakan juadah pilihan masing-masing. Bandung Cincau+Milo, Fresh Oren dan air suam. Ayam Penyet Original Tanah Jawa, Kuey Tiauw Basah Special dan Nasi Goreng Tom Yam Gung. Tinggal An seorang tak order.
"An, kau nak makan apa? Cepatlah. Dah lama akak ni tunggu."
"Err, aku nak makan yang.. yang ini.. ini.."
"Apa tu?"
"Ini.. ini.."
"Tang mana satu?"
"Ini.." 
...
"Is, kau rasa baju Levi's kaler hijau tu oke tak?"
"Mana?"
"Tu, yang gantung kat atas tu?"
"Ouh. Hmm, not bad. Berapa harga?
"Eh, tak de pulak tag harga."
"Jap, aku gi tanya brader tu."
   Is pun pergi approach brader yang jaga bundle tu. Brader tu tengah syok main Pou kat henset Samsung Galaksi Bima Sakti beliau. Khusyuk.
"Bang. Ganggu kejap bole?"
"Ah? Ada apa tu?"
"Nak tanya harga baju."
"Yang mana?"
"Ada kat belakang. Meh, saya tunjukkan."
   Is dan brader bundle tu pun pergi ke arah belakang kedai. Mel tunggu kat belakang.
"Mel, mana baju tadi?"
"Yang tu."
   Mel halakan jari telunjuknya ke arah sehelai baju Levi's yang tergantung di atas.
"Ha bang. Yang tu. Berapa?"
"Hmm. Baju ni ea. 35 ringgit."
"Huish. Mahal." 
"Kalau yang ini?"
   Is tunjuk kat baju lain pulak. Baju Konves warna puteh. Ada gambar kasut kat tengah-tengah.
"Ini bang, berapa?"
"RM 30 "
"Ini?"
"RM 45"
"Tak boleh kurang? Ada diskaun?"
"Ada 50%."
"Ha. Is, okela tu."
   Muka Is bersinar. Bola matanya jadi besar dan bulat. Macam anime tu.
"Ha bang, saya nak yang ini.."
 "Yang mana?"
"Baju yang ini.."
"Baju mana satu?" 
"Ini.."
...
"Tajuk?"
"Ini.."
"Ini apa?"
"INI KALI LAH!" 
[tamat]


It's no longer 'May the best man win!' It's now 'May the al-Haq win!'
                                                                               -APG

No comments:

Post a Comment