Wednesday, September 25, 2013

save me.



[i]
i have nothing but Your generosity to put my hope in- Nothing. For i stand at Your door holding a broken scraps... and yet You open. Save me from this storm. i am the most helpless of all your slaves. And i'm lost, wandering in the middle of a forest trying to find my way. But all the trees look the same, and each path just leads back to the beginning. No one finds their way out of this forest - except whom You save. Save me- For truly, truly i cannot save myself.
-Save Me; Yasmin Mogahed


[ii]
i feel my wings have broken in your hands
i feel the words unspoken inside
and they pull you under
and i would give you anything you want, know
you were all i wanted
and all my dreams are falling down
crawling around

somebody save me
let your warm hands break right through and
save me
i don't care how you do it
just stay, stay
oh come on
i've been waiting for you

i see the world has folded in your heart
i feel the waves crash down inside
and they pulled me under
i would give you anything you want, know
you were all i wanted
and all my dreams have fallen down
crawling around

somebody save me
let your warm hands break right through
somebody save me
i don't care how you do it
just stay, stay
come on
i've been waiting for you

crawling around

somebody save me
let your warm hands break right through
somebody save me
i don't care how you do it
just save me
i made this whole world shine for you
just stay, stay
come on
i'm still waiting for you
-Save Me; Remy Zero 

Wednesday, September 18, 2013

micro fibre.


  Alir tenang air sungai puteh jernih. Kicau pasukan koir unggas-unggas peringkat kebangsaan. Desir angin sekitar pohon melalui celah-celah daunan. Semua bergabung menjadi orkestra penuh bertenaga. Segar minda Ben. Tak sia-sia dia join sekali.
"Tak mandi ke?"
"Lupa bawa baju lebih. Satu ni je ada."
"Alaa, mandi je."
"Eh, tak pe la. Nanti basah pulak kerusi kereta."
"Tengok baju kejap."
   Abg Pat merasa kain baju yang dipakai Ben. Abang Pat tengok tag pada kolar baju Ben. Jersey away Manchester United musim 2013/2014. Kotak-kotak. Kaler biru tambah hitam. Long sleeve.
"Ni Micro Fibre ni."
"Ha, apa tu?"
"Kain. Kain jenis Micro Fibre ini amat selesa dan sedap dipakai. Kain jenis Micro Fibre kebiasaanya digunakan untuk aktiviti lasak dan rekreasi seperti hari sukan dan aktiviti luar termasuk jersey bola. Kain ini tidak meresap peluh dan menyebabkan terasa cepat panas. Harga bagi kain ini jenis ini  lebih mahal dari kain Tetra Cotton, Lacoste dan juga Cotton 100% atau Cotton Interlock. Kain jenis ini juga dipanggil Quick Dry kerana ianya cepat kering dan ringan." 
"Wah. Macammana abang tau? Abang pernah kerja kedai kain? Atau abang ada buka butik kat mana-mana?"
"Eh, tak la. Abang cari kat Google tadi. Copy paste je terus."
"Ouh, patutla ayat tu skema je. Ada pulak line internet kat dalam hutan ni ea."
   Abang Pat capai beg sandang Converse yang tergantung pada dahan pokok. Abang Pat keluarkan DSLR Canon EOS 650D sekali dengan lensa fokus halus 135mm f/2,8. Sambil pusing-pusing lensa, Abang Pat tembak beberapa gambar. Abang Pat tunjukkan skrin kamera pada Ben.
"Ok tak?"
"Stail. Cantek. Cantek. Pandai abang ambil gambar ea. Dah lama ke jadi photographer?"
"Haha. Tak la. Tau sikit-sikit je. Belajar dengan naqib usrah abang. Dia yang photographer. Tapi dah grade."
"Ouh. Habis tu, ni kamera abang ke?"
"Tak la. Kamera member usrah. Pinjam."
"Ouh i see."
"Nak try?"
"Nak. Nak." 
   Kamera bertukar tangan. Abang Pat tukar mode kamera kepada Automatic. Ben pun mula klik-klik. Dari duduk, Ben berdiri. Kemudian berlegar-legar sekitar tapak mereka berkelah. Excited. Tak lama kemudian, Ben serah semula kamera kepada Abang Pat.
"Wah, best la bang. First time ambil gambar guna kamera besar. Sebelum ni guna kamera enset je. Gambar tak cantik macam ni."
"Hehe, tu baru mode auto. Kalau tahu guna mode manual, banyak lagi boleh buat dengan kamera ni."
"Whoa. Best. Best. Bang, tanya sikit bole?"
"Soalan objektif ke subjektif?"
"Subjektif. Soalannya ialah, sila jelaskan keadaan sosioekonomi ketika tamadun mesopotamia? 30 markah. Ha, jawablah."
"Hahaha. LOL."
   Abang Pat masukkan semula kamera ke dalam beg. Abang Pat keluarkan pula silinder Mister Potato perisa BBQ. Abang Pat buka penutup. Terus saja, Abang Pat hulur ke Ben untuk rasmikan kepingan pertamanya. Rangup.
"Usrah abang selalunya buat bila?"
"Sem ni tak decide lagi. Selalunya buat weekend. Kenapa?"
"Saya nak join."
"Aik, kenapa nak join usrah abang?"
"Emm, sebab saya nak belajar ambil gambar guna mode manual dengan kamera besar tu. Hehe. Bole tak?"
"Ouh, okay. Jom la mandi. Rugi datang sini kalau tak basah."

Sunday, September 8, 2013

tentang perjalanan.


Sebelum tersangkut 24 jam.

  
  Setiap kali mau keluar rumah ke mana-mana, mesti bapak atau arwah mak akan tanya begini (dalam slang orang Tawau); 

 "Mahu ke mana?"

"Dengan siapa?"

"Bila balik?"

  Dari kecil sampai besar, mesti tanya. Walaupun mahu ke rumah jiran sebelah jak. Bila pikir-pikir balik, pertanyaan-pertanyaan itu sebenarnya sangat serius.

  Kenali siapa diri dan apa sebenarnya matlamat hidup dengan "Mahu ke mana?". Cari destinasi yang benar. Yang hakiki. Supaya, perjalanan tidak sia-sia.

  "Dengan siapa?" menentukan kemana hala tuju. Boleh jadi perjalanan itu adalah keberhasilan atau sia-sia. Kawan; mereka yang memegang peta ketika saya menjadi pemandu kepada hidup sendiri.

  Ia bukan soalan, tapi peringatan sebenarnya; "Bila balik?". Jadual hidup boleh saja disusun, tapi hanya 'aktiviti'nya sahaja. Aturan 'masa'nya, Dia yang tentukan. Mungkin harus pulang sebelum semuanya selesai. Maka, saya harus sentiasa siap untuk 'pulang' bila-bila masa.

  Hmm, mereka memang banyak falsafahnya.

...

[ Tawau - KK - KL - JB ] 
Musibah di hentian kedua. Semoga menjadi kifarah dosa-dosa.