Thursday, March 17, 2016

surat-surat tujuhbelas (v).

bismillah.
assalamualaikum tujuhbelas. nasılsın? 
tentang masa. tentang kesabaran. masa dan kesabaran adalah dua hal yang saling menjadi makna untuk menerangkan satu sama lain. masa adalah cerita tentang kesabaran. kesabaran adalah kisah tentang masa. kita tidak mampu mengatur gerakan jarum masa, sama ada mahu melambatkan atau melajukannya, itu adalah kemustahilan. yang mampu kita lakukan adalah memupuk kesabaran. kita akan belajar tentang aturan masa(takdir) dengan kesabaran. dan yakinlah, setelah kesabaran-kesabaran yang selama mana pun masa-masanya itu, pasti yang menunggu di penghujungnya adalah keindahan dan kebahagian. bahkan, Tuhan dengan penuh indah ketika menyampaikan keterangan tentang masa, al-asr, ada menyatakan bahwa orang yang beruntung antaranya adalah mereka yang saling nasihat-menasihati dalam hal kesabaran.

... 

tujuhbelas,
sudah di naskhah yang kelima. nah, semakin banyak cerita semakin banyak hal-hal yang berlaku dalam perjalanan hidup kita masing-masing. jika hidup kita adalah lukisan kosong diatas kertas puteh, maka sepanjang ini, kita sebenarnya sedang mengumpul warna-warna untuk lukisan kita. lukisan menjadi lebih indah dengan warna-warni abstrak. begitu juga, hidup kita akan menjadi indah dan tampak matang dengan banyaknya warna-warna yang kita kumpul sepanjang perjalanan hidup kita. justru, apa pun warna yang kita temui, baik yang terang atau gelap, cerah atau malap, hargailah setiap satunya dan gunakan warna-warna itu sebaiknya dalam lukisan kita. 

tujuhbelas,
entah kau perasan atau tidak, sepanjang lima naskhah ini, aku menyelitkan foto yang sama; foto langit. ya, itu adalah langit yang sama untuk setiap foto dalam lima naskhah yang lepas. aku menangkapnya dari beranda tingkat tiga bangunan maahad ketika menghuninya bersama adik-adik huffaz. berhadapan maahad adalah sekolah kebangsaan. jadinya, bayang atap bangunan dan pohon-pohon di setiap foto itu adalah bangunan sekolah dan pohon-pohon yang sama. setiap foto itu diambil pada waktu yang berbeza dengan kamera yang sama. ya, aku suka dan senang memandang langit, kadang menangkapnya masuk ke dalam lensa kamera seperti itu. emm, kau suka langit?

tujuhbelas,
ramai yang memandang langit tidak lebih daripada kanvas kosong tempat jatuhnya air hujan, laluan cahaya matahari dan bulan, bertukar warnanya daripada puteh ketika siang kepada hitam ketika malam. tidak lebih daripada itu. tapi, sebenarnya langit punya lebih banyak warna daripada itu. hanya saja, langit tidak selalu menampakkan warna-warna indahnya itu. langit punya masa-masa tertentu yakni masa-masa rahsia untuk menampilkan warna-warninya. dan aku mungkin tahu masa-masa rahsia itu; ia adalah pada peralihan antara gelap dan terang, ketika siang menuju malam(senja) dan malam menuju siang(subuh). ah, aku sudah terlanjur memberitahu kamu rahsia langit.. kamu simpan rahsia ini baik-baik ya? jangan sampai orang lain tahu. nanti langit marah. ini rahsia besarnya! oh ya, satu lagi rahsia paling besar tentang langit ialah langit juga menyimpan doa-doa manusia, kadang ada orang yang tidak pernah saling bertemu tapi doa mereka bertemu di langit. aduh, aku membocorkan rahsianya lagi..

tujuhbelas,
ada yang bisa kita belajar dengan menghayati langit kan? bahawa setiap sesuatu perkara punya sisi indah yang bisa kita hargai dan pelajari. bahawa sesuatu yang pada kita tampak biasa-biasa, mungkin menyimpan hikmah besar yang tetap menjadi rahsia sehingga tiba masanya kita akan mengetahuinya. tapi, tetap saja jika kita melihatnya dengan pandangan yang benar-benar seni - memandang dengan hati - kerana hatilah perkara paling seni dalam setiap manusia.

... 

rasanya cukup ini saja perkataan-perkataan daripada papan taipku untuk kali ini. mungkin mengumpul perkataan adalah cara untuk menjaga hala tuju perjalanan kita. dengan menulis impian-impian dan harapan-harapan pada hari ini, kita akan membacanya semula di hari-hari depan ketika merasa hilang dan tidak jelas. mungkin juga perkataan-perkataan yang kita catatkan pada hari ini, sebenarnya menyimpan jawapan-jawapan untuk persoalan-persoalan yang bakal kita temui di hari-hari depan. hujan dan matahari tidak selalu bertemu. justru dalam ketidakselaluan itu, apabila keduanya bertemu pasti akan hadir keindahan, apalagi kalau bukan pelangi yang menenangkan. yakinlah, dalam setiap pertemuan dan perpisahan, pasti punya hikmah yang dititip Tuhan dalam susunan takdirNya. sampai ketemu lagi nanti, sama ada di kota nostalgis penuh momen atau hanya dalam tulisan-tulisan.

sekian.
 | tujuh belas mac dua ribu enam belas.

1 comment: