Monday, March 9, 2015

life goes on.





Green Jade Republic Cafe.
Speaker hitam di penjuru bergetar. Bunyi gorengan gitar untuk intro yang mantap.

"Sweet Child O'Mine." 
"Guns N' Roses." 


Dua mangkuk ABC Coklat sampai.
Tunggu rojak pulak.

"Chord?" 
"Tak ingatlah. Aku dah lama tak main. Dah jual dah pun gitar aku." 
"Oh, yeke. Apasal?"
"We're getting older dude. That's the fact. Someday, we'll getting married. Then, having a child kalau ada rezeki. Well, kita kena prepare untuk stage hidup yang itu. " 
"Err, aku belum fikir sampai ke situ lagi." 
"You should."


Rojak dah sampai. Baca basmalah.
Pedas-pedas kuah kacang dalam rojak campur manis manis sejuk topping lelehan coklat dalam ABC. Superb!

"So, kau dah tak main gitar sebab tu ke? 
"Maybe. Kau tak nak ke nanti anak-anak kau tanya  'ayah, apa hukum tajwid untuk ayat ni?'  instead of  'ayah, apa chord untuk korus lagu ni?'.  Syurga dunia beb!"


Ambil tisu.
Lap mulut.

"Weh, ajar aku baca al-Quran."
"Aku pun tak reti. Tengah belajar gak. Takpe, nanti kau ikut aku."
"Ikut pegi mana?"
"Adala.."


2 comments:

  1. powernya. you should try to write a novel, etlis. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you for your suggestion sir.
      will have discussion on this matter.

      Delete