Monday, December 15, 2014

chocolate.




Takk..

Bunyi bucu bar coklat hitam- coklat berwarna gelap dengan kandungan koko dan sedikit susu, yang dipatah dua Fain jelas didengar Taqi. 

Fain gigit bucu pada bar coklat. Kemudian, Fain bawa coklat ke lidahnya. Kunyah sedikit dan berhenti sebentar. Tutup mulup. Biarkan coklat mencair menjadi lelehan dan mengeluarkan segala perasanya. Pahit pahit manis. Fain tutup mata. Phenylethylamine- chemical yang terembes semasa manusia jatuh cinta, naik ke otak melaksanakan tugasnya. Theobromine dan caffeine juga berkerjasama untuk sebuah efek stimulan yang unggul; nikmat!

"Hoi, suka betul kau.." Taqi kalih pandangan, menjeling ke arah Fain dengan mukanya yang rasa-nak-tampar-je. Fain buka mata. Lempar senyum pada Taqi. 

"Kau nak?" Fain hulur belahan bar coklat yang masih ada bungkusannya. "Sihat ke makan coklat? Aku tak makan sangat." Taqi ragu-ragu nak terima. "Sekali-sekala takpe. Coklat hitam ni paling sihat dalam semua jenis coklat." Fain gigit lagi coklat.

"Apasal pulak paling sihat? Coklat tu selalu pegi workout kat gym ke? A'ah la.. tengok body coklat tu pun dah tahu kan. Banyaknya pack.." 

Taqi buat muka serius. Fain buat facepalm.

"Haha. Dude, thats funny! Haha again. Amende la kau ni.. Sihat untuk dimakan la.." 

"Ouh.. cakap la awal-awal. Ha, sebab apa sihat untuk dimakan?"

Fain ambil Galaksi Esfo. Buka chrome. Tap.. Tap.. Tap.. Taip ayat. Tap.. Tap.. Fain tunjuk skrin Galaksi Esfo pada Taqi. Taqi buat dekk je. Kemudian Fain baca kuat-kuat apa yang tertera pada skrin.

"Dark chocolate might pack a double positive punch for our health- thanks to the microbes that live in our gut. New research suggests that beneficial bacteria that reside toward the end of our digestive tract ferment both the antioxidants and the fiber in cocoa. In their deep-gut alchemy these microbes create anti-inflammatory compounds that have been linked to the cardiovascular and other benefits from dark chocolate consumption. The findings were presented March 18 at the American Chemical Society meeting in Dallas. Other new research helps explain how some of cocoa's widespread health benefits-from improving vascular function to increasing insulin sensitivity-may be linked-and good for even the young and the healthy.. petikan dari scientificamerican dot com."

Kali ini Taqi pulak facepalm. "Yela.. Yela.. Sihat la. Meh sini sikit. Aku nak rasa." Senyum lebar Fain dengar sambil hulur coklat. Taqi gigit sedikit bar coklat. Dan dia teruja. Eh, silap. Dia amat teruja.

"Weh, betullah. Sedap seyh.. manis! Aku macam pernah rasa manis ni. Jap aku lupa.. Manis macam.. Manis macam.. macam.."

"Aku tahu.. macam ukhuwah!"


3 comments:

  1. 'kuah' what? roti canai kuah kari atau kacang dal? i think 'kwah' sounds better..

    hiding behind others shadow.. who are you btw? :3

    ReplyDelete