Friday, December 28, 2012

jumaat malam keliwon. woo..

jumaat malam keliwon.
kelas tambahan bahasa inggeris Mr. Imran.
literature,Dr Jekyll and Mr Hyde. 

"moral value..anyone please?"

"good overcoming evil,sir.."

"okay, good.next?"

dstt..dstt..dstt..
bunyi letrik,ada cicak terkena renjatan barangkali.

shiuuu...
angin bertiup kencang.langsir warna biru corak garfield yang sedondon dengan cat dinding kelas melayang2.

"man must control his desires or else it will be disastrous. we must be responsible for our actions."

"where did you find that in the novel? eksplain sikit.."

tap..tap..dstt..dstt..
sekali lagi.kali ini mungkin cicak sempat tepuk tangan sebelum direnjat.

shiuuu...
kali ini pintu kelas pula yang tehuyung hayang kedepan dan kebelakang di tiup bayu malam.

"Dr.Jekyll was not responsible for his evil acts. He created another image and used him to commit his cruel and evil acts. as a doctor, his duty is to save lives but instead he created Hyde to do the things he could not do as a respected doctor.."

"please, ekplain it in your own word. kalau baca dalam buku tu, budak tadika kemas pun boleh.tutup buku.."

"err,ok sir.. Dr Jekyll is bad. he.. eh,'cipta' apa dalam BI?"

"kreat,kreat.."

"Dr Jekyll is bad.he create poison to divide his body,err..into two part.in night.."

dan suddenly,

sheett..pap!
kedengaranbunyi pintu menghempap sesuatu selepas bergerak laju ditiup angin.
dan seluruh kelas bergelap.hitam.gelita.

terdengar bunyi kerusi plastik di seret kedepan. Jafar yang tadi berdiri memberi eksplainesyen duduk perlahan2 dengan tangannya meraba2 meja dan kerusinya.

"ahhh!!"

Siti Orkid yang duduk di meja paling belakang, Wan Saloma yang meja bersebelahan tingkap menghadap padang sekolah dan  Nur Baiduri ajk keceriaan kelas berteriak serentak.

"huhh..huhh.."

Abdullah yang jarang bercakap dalam kelas mengeluarkan bunyi alien..

"adui..blackoutt lagi.."

ketua kelas, Muhamad Soleh merungut sambil menepuk dahi. Syafiq di sebelahnya, menyandarkan tangan kanan di kerusi Muhamad Soleh sambil tangan kiri menggaru-garu kepala yang 2/3 ditutupi songkok, kecuali bahagian depan kepalanya terbuka yang menampakkan rambutnya yang ikal mayang..

"cemana ni Sir? habis kelas lah? "

"aduh, minggu depan ujian bulan 4.. banyak lagi belum studi literature ni."

"eh, besok hantar kerja rumah geografi kan. kau sudah siap? bila aku maw buat ni.."

"shh, diamla..gelap2 ni, zikir..jangan bising2. nanti ada orang 'kacau'.."

riuh rendah kelas tingkatan 3 Harapan ketika itu dengan bisikan2 halus penduduknya.

tapp..tapp..tapp..

kedengaran bunyi tapak selipar bertali jenama Bata Mr Imran bergerak ke arah pintu kelas di belakang.

sleekkkk..

daun pintu diselak.

tik.

dengan sekali petik, kelas kembali terang benderang. seluruh ahli kelas mengecilkan mata masing2 sehinggakan si Mustakim yang putih kulitnya itu betul2 sudah kelihatan seperti Kwang Soo dalam siri Running Man,di tambah dengan tubuhnya yang kurus tinggi itu. Nasib baik dia pakai kopiah, kalau tidak sudah keluar rambut geritingya mesahihkan lagi dia sebagai Girrafe, walaupun Running Man belum disiarkan lagi masa itu.

tapp..tapp..tapp..

Mr Imran bergerak semula kehadapan kelas. dengan muka yang serius kool.. tengok gambar di bawah untuk spesifikasi penuh ke'kool'an beliau ketika itu



"guys, really.. you dissapointed me..you all x tengok ka lampu di koridor tu masih menyala? ini bukan blackout. tu,batang penyapu belakang pintu jatuh n terkena suis lampu di dinding belakang."

"oooOoooo.."

serentak 2/3 kelas buat mulut macam ni >>  :O 
sambil 1/3 lagi ketawa mulut luas begini >> :D
Mr Imran pun buat muka (-_-) seraya berkata..

"awak x tengok ka kipas di syiling tu masih berputar?.kalau pun awak x tengok dalam gelap, bunyinya kan jelas. tu tudung pink Maimun, bertebar2  duduk bawah kipas."

"muahahahaha..hew..hew..hew.."
akhirnya, seluruh kelas ketawa bersungguh-sungguh.

Johan yang berada di depan, berdiri dengan muka innocent dan bergerak perlahan2 ketempat duduknya di bahagian belakang. rupanya, masa gelap2 tadi, dia lari kedepan.takut seorang2 di belakang.

Johan adalah kapten pasukan ragbi sekolah.lol..

...tamat...

moral of the story : 
jangan memaki hamun kegelapan.mulakan mencari suis lampu!
just if u understand my word..

*jumaat malam keliwon. baca penerangannya di sini.


4 comments:

  1. seriyesly, aku terkenang peristiwa malam tu... n paling aku ketawa si 'johan' kapten ragbi tu... hahaha.... tp knapa mr imran itu tdk disembunyikan watak sebenarnya? hihi.... tersingkap kenangan lampau... huhu

    ReplyDelete
  2. haha..ndak terpikir nama lain..

    ReplyDelete
  3. daebak! semoga jadi penulis yang terus menulis dan disayangi Tuhan.

    ReplyDelete