Friday, July 06, 2012

waqi'iyyah

latar tempat : Gotham City,USA.
latar masyarakat : penduduk bandar yang penuh aktiviti rasuah dan jenayah..
latar masa : tengah malam jumaat.jumaat malam keliwon.penghujung bulan Sya'ban.

Bruce Wayne,lelaki kelawar(baca=batman) sedang berdiri di penjuru sebuah bangunan 25 tingkat.menggunakan teropong mini yang di attach pada topengnya,dia memerhati setiap penjuru bandar Gotham kalau2 ada orang yang memerlukan bantuan..tetiba,satu cahaya spotlight dengan simbol kelawar (Bat-Signal) terpancar daripada sebuah gudang menyimpan gula berjenama 'Gula Perai'.


beliau pun segera menerjunkan dirinya sambil mengembangkan kain selendang hitam di belakangnya yang diikat di lehernya.terbanglah beliau seperti kelawar di tengah malam menuju gudang tersebut.

setibanya ditempat kejadian,beliau bertemu sekumpulan penjahat yang sedang memunggah bungkusan2 Gula Perai ke dalam kontena.3 orang pekerja gudang diikat di satu penjuru.hasil maklumat yang diterima daripada assistantnya melalui Ipad yang di kompresskan menjadi jamtangan,beliau mengetahui bahawa gula2 ini ingin disorokkan kerana penjahat2 tersebut ingin memanipulasi perniagaan gula,lebih2 lagi bandar Gotham ketika itu dilanda krisis kekurangan bekalan gula.


maka,beraksilah lelaki kelawar tersebut menewaskan penjahat2 (no preview available.18SG..)


akhirnya,setelah selesai main kejar2,beliau menalipon polis untuk menangkap penjahat2 tersebut untuk di sumbat kedalam penjara.


maka pada malam itu lelaki kelawar berjaya menumpaskan sindiket curi Gula Perai..


...


latar tempat : bandar Ajinaikmoto,Jepun.

latar masyarakat : masayarakat bandar yang sangat sibuk dengan aktiviti sehari-harian mereka.
latar masa : pagi ahad,pertengahan bulan Julai yang indah.

Pasukan Pengaman Kebangsaan(PPK) cawangan Ajinaikmoto,sebuah pasukan yang ditubuhkan untuk menjaga keamanan bandar dari serangan serangga perosak sedang beroperasi seperti biasa.Dianggotai oleh 6 orang juruterbang yang mahir mengendalikan pesawat tempur yang berkuasa tinggi.


teet...teet...teet...apollo roka,apollo roka..


radar pengesan makhluk asing memberi signal.seorang monster telah muncul daripada kawasan gunung berapi.dan dengan rakusnya beliau memusnahkan kawasan setinggan sekitarnya..


Kapten Iruma mengarahkan anak2 buahnya bersiap untuk pertempuran.maka berlepaslah sebuah pesawat tempur Boing 123,yang kemudiannya terpecah kepada 3 pesawat kecil menuju tempat kejadian.


beberapa das tembakan laser dan gas pemedih mata dilepaskan ke arah monster yang sedang berdemonstrasi tersebut.namun sedikit pun tidak menggugat monster.ntah tetiba jak monster menyerang kapal no.1 yang dipandu oleh Daigo dan Naruto.dengan sekali jentik kapal mereka jatuh menjunam dengan asap berkepul2.


sebelum terhempas,menjelma seekor Ultraman menyelamatkan kapal itu.rupa-rupanya,Daigo(seorang manusia dari planet Cahaya)sempat bertukar pakaian menjadi Ultraman ketika saat genting tersebut..

sekarang hanya antara Ultraman dan Monster.lawan punya lawan,fire punya fire,gigit punya gigit,akhirnya kemenangan memihak kepada Ultraman.walaupun lampu kecemasan di dadanya telah berkelip2 menyampaikan "please plug in power source.." dia berjaya membuat serangan ultimatenya yang menumbangkan Monster.


maka,sekali lagi Ultraman berjaya mengekang Monster daripada menghancurkan bandar Ajinaikmoto.well done!


....


di pengakhiran tahun 2012,dalam konvensyen tahunan WHO (world hero organisation),telah dicadangkan agar dilakukan program pertukaran hero.ia bertujuan untuk hero2 saling bertukar adat dan budaya setempat masing2.maka setelah dipersetujui,datuk bandar Gotham dan datuk bandar Ajinaikmoto telah memeterai MoU untuk menghantar Ultraman ke Gotham City dan Lelaki Kelawar berkhidmat di bandar Ajinaikmoto.maka,berlakulah pertukaran hero tersebut.


malangnya,selepas 1 bulan program pertukaran itu berlangsung,keadaan di kedua2 bandar menjadi huru-hara dan kacau bilau akibat aktiviti kepenjahatan yang dilakukan oleh penjahat2 di bandar Gotham dan Monster2 di Ajinaikmoto.


Ultraman tidak dapat menggunakan kesuperpowerannya kerana lawannya terlalu kecil di Gotham City.kalau nak fire,habis kawasan sekelilingnya hancur sekali,tidak seperti ketika dia berlawan dengan monster2.manakala lelaki kelawar juga tidak dapat berkhidmat kerana awal2 lagi dia telah lumat dipijak monster yang beso2 belaka..


...


begitulah kisah kerepek dua superhero.


...


maka,perjuangan perlu bersifat waqi'iyyah atau sesuai dengan keadaan semasa.

jangan bandingkan Boboiboy dengan Wonderpet! 
2 comments: