Friday, June 17, 2016

surat-surat tujuhbelas (viii).

bismillah.
assalamualaikum tujuhbelas. ni hao ma? 
mari belajar daripada penunjuk masa, penunjuk waktu. jarum-jarum waktu yang berputaran dalam lingkungan melengkapkan satu bulatan. pada jarum saat yang geraknya laju, pada jarum minit yang jalannya sederhana tidak terlalu laju dan tidak pula terlalu perlahan, dan pada jarum jam yang hanya beranjak sedikit-sedikit. kita boleh memilih untuk menjadi jarum yang mana. mungkin menjadi jarum saat yang cergas dan lincah, meski langkah kecilnya tidaklah membawa makna besar, tapi ia menjadi penggerak untuk menggerakkan jarum-jarum yang lain. atau bisa menjadi sesederhana jarum minit yang berada di tengah-tengah, tetap juga bergerak dalam konsistensinya. atau cukup menjadi jarum jam, yang sangat sedikit geraknya hampir tidak kelihatan, tapi jika ia bergerak, justru akan membawa perubahan signifikan yang sangat besar kepada waktu. nah, memilihlah untuk menjadi jarum-jarum waktu, sama ada saat, minit atau jam. yang pentingnya kita tetap dan terus bergerak. kerana jarum waktu yang tidak bergerak adalah waktu-waktu yang mati, hilang jiwanya.

...

tujuhbelas,  
kita(mungkin) adalah manusia yang terperangkap(mungkin) dalam sebuah ruangan teka-teki yang sangat kompleks dan rumit untuk difahami apalagi untuk diselesaikan. bayangan daripada kisah masa silam yang sukar untuk hilang dan dilepaskan, mungkin kita memang masih tidak mampu(mahu) melepaskannya sekarang, lalu bayang itu membataskan langkah kaki kerana ia sentiasa menarik kita untuk menoleh ke belakang. pintu-pintu masa depan yang tidak diketahui akan membawa ke mana, membuatkan kita tidak yakin untuk membukanya. gambaran watak-watak abstrak pada dinding yang kita tidak jelas apa motifnya sungguh mengelirukan. nah, apakah memang tidak ada jalan keluar daripada semua ini? sebentar, jalan keluar itu sebenarnya ada menurutku. hakikat bahawa kita telah melangkah gerbang masuk ke dalam ruangan ini adalah bukti bahawa akan ada jalan keluarnya. setidaknya, kita boleh keluar semula melalui gerbang masuk itu kalaupun tidak bertemu gerbang keluarnya. cuma, yakinlah, yang memasukkan kita ke dalam ruangan teka-teki ini adalah Tuhan yang memegang takdir, dan pasti Dia memiliki perancanganNya yang khusus dan sempurna. mungkin setelah kita benar-benar belajar dalam ruangan ini atau bertemu jawapan sebenar atas segala persoalanNya, Dia akan menunjukkan jalan keluar. tetaplah berdoa mohon petunjuk.

tujuhbelas,   
ramadhan; alangkah indahnya bulan ini. dan alangkah beruntungnya untuk dipilih berada dalam bulan indah ini. kita memasuki bulan ini tepat pada waktunya. setelah perjalanan panjang yang sangat memenatkan hati dan fikiran, kita dipertemukan dengan ramadhan. perjalanan panjang yang melibatkan perang antara iman dan nafsu, ditambah pula dengan pujuk rayu syaitan. kita terhimpit di tengah-tengahnya, ditarik-tarik dari tiga penjuru. lalu, hadir ramadhan. alangkah cantiknya percaturan Tuhan. ketika salah satunya, yakni syaitan, ditolak keluar lalu himpitan dan tarikan itu terasa semakin longgar. yang tinggal hanya iman dan nafsu. nah, inilah masanya untuk menyelam ke dalam diri, mencari tahu apa sebenarnya yang tersimpan dalam dasar hati kita, apa sebenarnya yang kita mahukan, apa sebenarnya yang kita perlukan dan apa sebenarnya makna atas setiap apa yang telah diberikan Tuhan kepada kita. inilah masanya untuk benar-benar memiliki diri kita sendiri lalu berdiskusi dengan iman dan nafsu sendiri. bahkan ramadhan datang dengan waktu-waktu mustajab untuk kita menadahkan doa-doa kita. semoga Allah memberkati semua manusia-manusia ramadhan, dan semoga kita terpilih menjadi tetamu lailatul qadr. 

tujuhbelas,  
menurutku, kehidupan adalah 'puasa' panjang. puasa panjang ini bermula ketika kita lahir di dunia. lalu sepanjang hayat kita, kita berpuasa. sehinggalah nantinya kita akan berbuka setelah kita pulang bertemu Tuhan. ya, dunia menawarkan seribu satu nikmat yang begitu menggiurkan untuk diambil dan dimiliki. tapi, tidak semua nikmat ini akan berkekalan dan menenangkan selagi kita berada di dunia. kerana itu, kita berusaha untuk 'berpuasa' daripadanya. sudah tentu, puasa bukanlah mudah. ada cabarannya. ada ujiannya. ia butuh iman yang benar-benar mantap dan terus istiqamah; inilah yang kita masih cari dan usahakan untuk perbaiki setiap hari. sesekali kita akan jatuh tewas, istiqamah tidak pernah mudah, tapi jangan biarkan itu memadamkan semangat untuk terus berada dalam usaha menjadi manusia taqwa. semoga kehidupan kita di dunia akan menjadi seindah, seberkah dan setenang ramadhan, juga semoga kita akan bertemu syawal yang meriah dan menggembirakan di akhirat setelah berjaya melalui puasa panjang ini.

tujuhbelas, 
adalah impian dan cita-cita yang membuatkan manusia terus hidup dalam perjuangannya. dengan impian dan cita-cita yang jelas, mereka akan mencari jalan untuk tiba kepadanya. membuka denai dengan menebas semak-samun, meletakkan titi di atas aliran sungai antara dua tebing dan membina anak tangga untuk mencapai puncak tinggi. sebesar mana impian dan cita-cita itu, maka besar jugalah perjuangan yang dibutuhkan. bahkan sebenarnya, jauh terlebih awal sebelum manusia membina cita-cita dan impian mereka ketika di dunia, Tuhan telah pun menanamkan sebuah cita-cita yang paling besar dalam setiap manusia untuk digapai ketika mereka lahir ke dunia; itulah cita-cita untuk bertemuNya di syurga. nah, untuk terus berada dalam kehidupan yang terpandu, miliki dan teruslah berpegang pada impian dan cita-cita yang jelas, sama ada yang ingin dicapai di dunia mahupun di akhirat.

... 

naskhah kelapan. ya, naskhah ini masih bersambung lagi dan mungkin akan terus bersambung ke naskhah ke-sembilan, ke-sepuluh dan seterusnya. entah bila dan di mana akan berhenti. mungkin apabila pena ini kehabisan dakwatnya atau tiada lagi kertas kumal untuk diconteng. naskhah ini akan aku lipat-lipat menjadi perahu kertas jika bertemu laut dan aku lepaskan ia berlayar. meski tidak akan jauh, sebentar saja pasti akan basah dan tenggelam hilang. atau jika aku bertemu langit, naskhah ini akan menjadi lipatan kapal terbang kertas dan aku lepaskan ianya terbang. meski tidak akan pergi setinggi mana, sekejap saja akan hilang jatuh menjunam ke tanah. hmm, setakat di sini sajalah untuk naskhah ini dan terima kasih telah membaca sehingga ke ayat ini. sungguh, aku sedang menulis tentang diriku dan kepada diriku sendiri sebelum naskhah ini dibaca orang lain.

sekian.
 | tujuh belas jun dua ribu enam belas.

No comments:

Post a Comment